Euclid

Euclid, părintele geometriei

Euclid a trăit între anii 365-300 Î.H. Data nu este exactă. Foarte puțin cunoscut în timpul vieții sale, Euclid a trăit în Alexandria, Egipt. Educația a primit-o la Academia lui Platon din Atena, Grecia. 

Bazele geometriei folosite astăzi se bazează pe scrierile lui Euclid, în special pe lucrarea sa "Elementele". De asemenea, lucrarea, mai sus amintită, conține bazele teoriei numerelor.

Este binecunoscut algoritmul lui Euclid de aflare a celui mai mare divizor comun a doua numere întregi. Acest algoritm este unul din cei mai vechi algoritmi cunoscuți.



Aici găsiti lucrarea lui Euclid https://mathcs.clarku.edu/~djoyce/java/elements/toc.html, în limba engleză.

Elementele este, probabil, cea  mai cunoscută carte de Geometrie și reprezintă o un vârf al revoluției matematice care a avut loc în Grecia antică până la acel moment. După cum am scris mai sus, Euclid a scris mai multe lucrări și tratate de științe. În Elementele el a publicat și sistematizat cunoștințele de până atunci din domeniul Geometriei. A scris demonstrații la Teorema lui Pitagora, lucrări al lui Hippocrate, Theudius, Theaetetus și Eudoxus. Lucrarea cuprinde peste 465 teoreme și deomostrații descrise într-un stil clar, logic și elegant. El a refăcut conceptele matematice ale predecesorilor săi într-o lucrare dând naștere la ceea ce cunoaștem azi ca fiind Geometria euclidiană. Teoria sa a rămas valabilă timp de peste 2300 ani până când Bolyai și Lebanovschi au dat naștere unei noi teorii în geometrie cunoscută ca Geometrie neeuclidiana.
Tot el și-a adus contribuția și la teoria numărului de aur


φ ~ 1,618


și la însemnătatea lui în cadrul figurilor geometrice. 

 
Statuia lui Euclid de la Universitatea Oxford


Geometria euclidiană va rezista până la venirea lui Einstein care îi expune limitele prin teoriile relativităţii. Astăzi, pe lângă geometria lui Euclid, a spaţiului plan, a mai apărut şi geometria spaţiilor curbe, hiperbolice sau parabolice.

Pe lângă lucrările din aritmetică şi geometrie, Euclid abordează şi domeniul opticii: defineşte propagarea rectilinie a luminii şi noţiunea de rază de lumină (“razele se propagă în linie dreaptă şi se duc spre infinit”). În lucrarea “Catoptrica” prezintă studii asupra formării imaginilor în oglinzi concave, plane sau sferice.

Istoria consemnează moartea sa prin anul 270 î.Hr. Deşi nu se cunosc prea multe date despre viaţa sa şi multe dintre lucrările sale s-au pierdut de-a lungul vremii, totuşi Euclid, prin munca sa, a reprezentat un pilon important în ştiinţa matematicii.





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Probleme reprezentative. Idei, metode, tehnici de rezolvare

Pozițiile relative ale unui punct față de o dreaptă . Teorie.